Sentimentele părinților în prima zi de școală

17-10-2023 Dezvoltare personala
sentimentele părinților în prima zi de școală

Prima zi de școală este un moment de tranziție semnificativ pentru copiii noștri. Pe măsură ce micuții își îmbracă uniforma și își iau ghiozdanul, părinții sunt martorii unei schimbări majore. În spatele zâmbetelor ascundem adesea o multitudine de sentimente complexe.

Micuțul tău este neliniștit cu privire la prima zi de școală? Îți recomandăm platforma YooLearn, unde copilul tău poate intra la cursuri online. Acestea îl pot ajuta să se pregătească mai bine pentru noul an școlar. Copilul poate primi sfaturi de la profesori și își  poate dezvolta noi abilități. În cele ce urmează, vom explora aceste sentimente trezite în primele zile de școală și vom găsi modalități de a le gestiona.

 

Cum te pregătești pentru prima zi de școală a copilului?

Primul clopoțel poate fi o experiență plină de emoții nu doar pentru copii, ci și pentru părinți. Cum îți poți gestiona stresul în această zi specială? Iată câteva sfaturi:

 1. Vorbește deschis cu el: Discutați cu copilul despre ce să se aștepte în prima zi de școală.
 2. Cumpără rechizite: Verificați lista de materiale școlare și cumpărați tot ce este necesar.
 3. Realizează o rutină zilnică: Stabiliți o rutină regulată pentru dimineață și seara înainte de prima zi de școală.
 4. Gestionează emoțiile: Părinții trebuie să gestioneze propriile emoții.
 5. Creați relații cu alți părinți: Relaționați cu alți părinți încă din primele zile de școală.

 

Uneori poate apărea îngrijorarea

Neliniștea și îngrijorarea sunt adesea tovarăși fideli înaintea primei zile de școală a copilului. Aceste sentimente pot părea copleșitoare, dar ele sunt normale și pot fi gestionate.

Fie că micuțul tău învață de acasă, făcând lectii online sau se duce și fizic la școală, stările de neliniște sunt normale și trebuie discutate.

Neliniștea, de obicei, se datorează incertitudinii. Părinții pot începe să se întrebe dacă și-au pregătit copilul suficient sau dacă vor face față cu brio noii provocări. Este important să înțelegem că neliniștea este comună și că putem face câteva lucruri pentru a o diminua.

Un alt aspect important este comunicarea. Neliniștea și îngrijorarea pot fi diminuate printr-o comunicare deschisă cu micuțul tău. Încurajați-l să vă împărtășească temerile și emoțiile sale. Ascultați-l cu atenție și oferiți-i asigurări că sunteți acolo pentru el.

De asemenea, găsiți metode de relaxare pentru a vă ajuta pe voi și pe copil să gestionați mai bine stresul.

 

Cheia pentru o tranziție lină de la grădiniță la școală 

Dacă le arăți copiilor că ai încredere în capacitățile lor, le vei întări stima de sine. Mărturisiți-le în mod regulat cât de mândri sunteți de ei. Când un copil știe că părinții îl susțin, el devine mai sigur pe sine și dispus să încerce lucruri noi.

Câteva dintre emoțiile care pot apărea în prima zi de școală sunt:

 • Încredere
 • Entuziasm
 • Nervozitate
 • Curiozitate
 • Incertitudine
 • Fericire
 • Teamă
 • Curaj
 • Nerăbdare

Recunoașterea eforturilor depuse îi motivează pe copii și îi ajută să-și dezvolte încrederea în ei și să fie mai dornici să se implice în activitățile școlare. Încurajarea copiilor în prima zi de școală este un pilon esențial pentru o tranziție lină de la grădiniță la școală. Prin cuvintele noastre încurajatoare, putem contribui la construirea unei atitudini pozitive față de școală și la cultivarea entuziasmului pentru învățare.

Încurajarea trebuie să fie constantă și să vină în diferite forme: cuvinte calde de apreciere, încurajări pentru eforturile lor și participarea activă în activități școlare. Este esențial să le arătăm că suntem alături de ei în acest proces și că ne bucurăm de fiecare reușită a lor, indiferent cât de mică ar părea. Încurajați-i să-și urmeze pasiunile și interesele. Dacă le place să picteze, să cânte, să facă sport sau să exploreze natura, susțineți-i în aceste activități.

 

Un nou început plin de oportunități pentru copilul tău

Prima zi de școală este un eveniment important pentru toată familia. Este o zi plină de emoții pentru părinți și copii. Cu toate că aduce multe sentimente, trebuie să ne amintim că fiecare copil este diferit și poate simți această zi în felul său. Este crucial să fim acolo pentru copiii noștri, să îi ascultăm și să le oferim sprijinul în această perioadă. Oferindu-le încredere și iubire, îi putem ajuta să se adapteze mai ușor la școală.

Cu ajutorul tehnologiei avem acces la resurse online care pot ajuta la dezvoltarea copiilor noștri, cum ar fi platforma YooLearn. Cu toate provocările și incertitudinile care pot apărea pe parcursul anilor școlari, este important să îți amintești că ești acolo pentru copilul tău.

Ai oportunitatea de a-i oferi sprijinul și încrederea de care are nevoie pentru a înflori și a realiza lucruri mari. Cu YooLearn, ai la dispoziție resursele necesare pentru a-i susține dezvoltarea continuă.