Cum îți găsești motivația în urma eșecurilor în carieră?

26-09-2024
Cum îți găsești motivația

Eșecurile în carieră pot fi foarte descurajante. Acestea te fac să îți pierzi încrederea în sine și să pui la îndoială competența pe care o ai la locul de muncă. Dacă vreun eșec te-a lăsat vreodată profund dezamăgit, este perfect normal. Cu toate acestea, este important să știm cum să ne redresăm după o greșeală în carieră, indiferent de gravitatea acesteia.
Pe YooLearn, găsești sprijin de la instructorii care oferă cursuri de dezvoltare profesionala. Îți dorești să te dezvolți în carieră? Sau poate vrei să te reprofilezi? Platforma noastră educațională live online îți pune la dispoziție un mediu în care creșterea ta personală este pe primul loc.
Oferim o varietate de cursuri live online. Găsești la noi cursuri pentru materii școlare, cursuri recreaționale și cursuri pentru dezvoltare personală. Ai acces la informații valoroase care te vor ajuta să evoluezi constant. Pe platforma YooLearn nu găsești doar meditatii germana pentru cei mici, ci și cursuri de dezvoltare profesională pentru cei mari.

Acceptă eșecul ca parte a procesului de învățare

Pentru a avea succes, este nevoie să trecem și prin experiența eșecurilor. Cum altfel am învăța să devenim cea mai bună versiune a noastră? Acceptând eșecurile ca o parte valoroasă din procesul de dezvoltare personală, reușești să fii mai încrezător în propriile forțe. Fiecare greșeală, oricât de gravă ar fi, conține o lecție valoroasă.
Mulți dintre cei mai de succes oameni din lume au avut parte de eșecuri majore înainte de a atinge succesul. În loc să fie descurajați, au folosit această experiență ca pe o oportunitate de a-și ajusta strategia, de a-și îmbunătăți abilitățile și de a deveni mai puternici. Acest tip de mentalitate este esențial pentru a depăși obstacolele din carieră.
Pentru a-ți accepta mai ușor greșelile, este important să îți aduci aminte de obiectivele tale. Nu trebuie să te lași descurajat. Păstrează-ți concentrarea pe ceea ce contează cu adevărat: dezvoltarea ta personală. De asemenea, sunt câțiva pași pe care îi poți urma pentru a reuși să îți regăsești motivația:

  • Ia o pauză și reflectează
  • Stabilește obiective clare și realiste
  • Învață cum să ai mentalitatea potrivită
  • Fii înțelegător cu tine însuți
  • Apelează la meditatii online sau cursuri de dezvoltare personală

Ia o pauză și reflectează

Greșelile majore te pot duce într-o stare de tensiune și pesimism. Este, totuși, important să pui gândurile negative deoparte. Reflectează asupra situației dintr-o perspectivă obiectivă. Încearcă să nu te grăbești să treci peste eșec fără să înțelegi ce a mers greșit și de ce. Pune-ți întrebări precum:

  • Ce a condus la eșecul meu?
  • A fost ceva ce puteam controla?
  • Ce aș putea face diferit data viitoare?
  • Ce am învățat despre mine în urma acestei experiențe?

Astfel de întrebări te pot ajuta să faci lucrurile diferit pe viitor. Răspunsurile îți vor oferi o bază solidă pentru a-ți reconstrui motivația.

Stabilește obiective clare și realiste

Un motiv pentru care lucrurile nu au mers conform planurilor ar putea face referire la obiectivele pe care le-ai setat. Este posibil ca acestea să fie neclare sau nerealiste. În acest caz, gândește-te la obiective pe care le poți atinge. 
Poți folosi metoda SMART (Specific, Measurable, Attainable, Relevant, and Time-Bound). Iată un exemplu concret:

  1. Specific: Vreau să obțin o promovare în rolul de manager de proiect.
  2. Măsurabil: Voi atinge acest obiectiv obținând un certificat în management de proiect și coordonând cu succes două proiecte importante în următoarele 6 luni.
  3. Accesibil: Am deja experiență în gestionarea echipelor mici și voi participa la cursuri de dezvoltare profesională pe YooLearn.
  4. Relevant: O promovare în acest rol mă va ajuta să îmi ating obiectivul pe termen lung de a deveni un lider în cadrul companiei.
  5. Termen limită: Voi obține promovarea până la sfârșitul anului.

Învață cum să ai mentalitatea potrivită

Un adevărat învingător are o mentalitate care îl ajută să se dezvolte ca persoană. O mentalitate fixă este una care crede că abilitățile și inteligența nu pot fi schimbate. 
Pe de altă parte, o mentalitate îndreptată spre creștere, este una care vede abilitățile ca fiind dezvoltate prin învățare și efort. Învață să îmbrățișezi provocările și să vezi obstacolele ca pe niște oportunități de a deveni mai bun.

Fii înțelegător cu tine însuți

Compasiunea este aliatul tău în orice situație de eșec personal sau profesional. Învață cum să fii înțelegător cu tine însuți. În loc să te condamni pentru greșelile tale, încearcă să fii blând și să îți oferi susținerea pe care ai oferi-o unui prieten aflat într-o situație similară.
Cu autocompasiune și sprijin din partea platformei YooLearn, poți ajunge departe! Descoperă cursurile noastre de dezvoltare personală și profesională și regăsește-ți motivația și pasiunea pentru cariera ta!